Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Juliusza Słowackiego
w Zubrzycy Górnej

Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Juliusza Słowackiego w Zubrzycy Górnej
Slide background
Slide background
Slide background

Strona Główna

Zapytanie ofertowe: Przygotowywanie, dostawa i podawanie posiłków dla dzieci

ZAPYTANIE OFERTOWE nr 12/2020

WARTOŚĆ SZACUNKOWA ZAMÓWIENIA - PONIŻEJ 30 000 EURO

  1. NAZWA I ADRES ZAMAWIAJĄCEGO:

Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Juliusza Słowackiego w Zubrzycy Górnej

34-484 Zubrzyca Górna 43

tel. 18 28 527 13

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zamawiającym jest Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Juliusza Słowackiego w Zubrzycy Górnej

  1. TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA:

Zamawiający prowadzi niniejsze postępowanie w formie uproszczonej – zapytania ofertowego. Zgodnie z art. 4 pkt. 8 Ustawy z dnia 29 stycznia - Prawo Zamówień Publicznych - w przypadku udzielania zamówień, których wartość nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 30 000 euro nie mają zastosowania przepisy wspomnianej ustawy.

III. ZAKRES RZECZOWY PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

Zamawiający zwraca się do Państwa z zapytaniem ofertowym o cenę realizacji następującego zamówienia:

Przygotowywanie, dostawa i podawanie posiłków (II danie) dla dzieci w wieku 3-6 lat z oddziałów przedszkolnych, dla uczniów w wieku 7-15 lat uczęszczających do Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej oraz nauczycieli i pracowników Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej.

Warunki, które musi spełniać dostawca:

  1. Wykonawca zobowiązuje się świadczyć usługi będące przedmiotem niniejszej umowy, które będą spełniać następujące parametry:
  2. a) posiłki - obiady przygotowywane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych wykonanych z tworzywa i zabezpieczających posiłki przed wylaniem, oraz schłodzeniem w szczególności w termosach wieloskładnikowych wypełnionych pojemnikami, które występują w różnej konfiguracji zapewniających dostarczenie na salę.
  3. b) Brudne termosy nie mogą zostać w placówce do dnia następnego.
  4. c) Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia wymaganych standardów sanitarno - epidemiologicznych.
  5. d) Dystrybucja posiłków z miejsca produkcji (przygotowania) bezpośrednio do wydawalni Zamawiającego realizowana będzie przez Wykonawcę oraz na jego koszt.
  6. e) Transport posiłków do wydawalni Zamawiającego powinien odbywać się z zapewnieniem właściwej ochrony i temperatury, środkami transportu przystosowanymi do przewozu tego typu ładunków.
  7. f) Środki transportu żywności powinny posiadać atesty PZH.
  8. g) Odkładanie prób żywności odbywać się będzie u dostawcy posiłków - Wykonawcy.
  9. Zasady przygotowywania posiłków:
  10. a) Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016r. poz. 1154) oraz polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym (3-6 lat) i szkolnym (7-15 lat) jak również Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016 (opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia).
  11. b) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i z bezpieczeństwem zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego.
  12. c) Posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej.
  13. d) Personel Wykonawcy winien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia.
  14. e) Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym.
  15. f) Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów własnych.
  16. g) Wykonawca wydawać będzie posiłki w naczyniach jednorazowych.
  17. h) Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dzieci w wieku 3-6 lat i 7-15 lat przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez ich urozmaicenie.
  18. i) Informacja o diecie dziecka zostanie przekazana dietetyczce Wykonawcy pisemnie w momencie uzyskania informacji od rodzica, w trakcie roku szkolnego najpóźniej na jeden dzień przed podaniem posiłku.
  19. Firma musi posiadać opinię sanepidu o możliwości rozwozu i produkcji żywności. Dostawca zobowiązany jest do przygotowania próbek do kontroli sanepidu.
  20. Dostawca zobowiązuje się dostarczać posiłki każdego dnia o godzinie ustalonej z odbiorcą oraz przedstawiać jadłospis do 28 dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym wydawane są posiłki.
  21. Firma zobowiązuje się do odbioru pojemników zużytych wraz z odpadami.
  22. TERMIN REALIZACJI ZAMÓWIENIA:
  23. Dostawy sukcesywne - od dnia 02.11. 2020 r. do 18.12.2020 r. z wyłączeniem dni wolnych od zajęć szkolnych.
  24. W przypadku przejścia szkoły na nauczanie zdalne/hybrydowe Zamawiający zastrzega sobie prawo wstrzymania natychmiastowo dostaw posiłków i przekaże stosowne informacje Wykonawcy.
  25. TERMIN I MIEJSCE SKŁADANIA OFERT

W przypadku, gdy możecie Państwo zrealizować w/w zamówienie prosimy o wypełnienie formularza oferty (załączonego do niniejszego zapytania ofertowego) oraz przesłanie/dostarczenie go na adres Zamawiającego. Dla zachowania terminu prosimy o przesłanie formularza oferty w wersji papierowej do sekretariatu szkoły w dni robocze od 8:00 – 12:00 lub drogą elektroniczną na adres e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do dnia 26.10.2020r. do godz. 12.00.

Ponadto wraz za formularzem oferty należy załączyć:

1) Oświadczenie załącznik nr 2 do Zapytania ofertowego;

2) Aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

3) Pełnomocnictwo do reprezentowania wykonawcy w postępowaniu albo do reprezentowania wykonawcy w postępowaniu i do zawarcia umowy, jeżeli osoba reprezentująca Wykonawcę w postępowaniu o udzielenie zamówienia nie jest wskazana jako upoważniona do jego reprezentowania we właściwym rejestrze;

Opis kryteriów, którymi Zamawiający będzie się kierował przy wyborze oferty, wraz z podaniem znaczenia tych kryteriów i sposobu oceny ofert

 

Cena ofertowa – znaczenie 100 pkt

100 (max liczba punktów  w ocenianej pozycji)

Gdzie:

KC - ilość punktów przyznanych Wykonawcy

CN - najniższa zaoferowana cena, spośród wszystkich ofert nie podlegających odrzuceniu

COB – cena zaoferowana w ofercie badanej

Maksymalna łączna liczba punktów jaką może uzyskać Wykonawca wynosi – 100 pkt.

Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, który uzyska najwyższą liczbę punktów.

 

  1. INFORMACJE O FORMALNOŚCIACH, JAKIE POWINNY ZOSTAĆ DOPEŁNIONE PO WYBORZE OFERTY W CELU ZAWARCIA UMOWY:

Szczegółowe informacje związane z wszelkimi formalnościami, jakie powinny zostać dopełnione w celu zawarcia umowy udziela przedstawiciel Zamawiającego: Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej Pani mgr Katarzyna Karkos,  tel. 18 28 527 13.

Informacje dodatkowe

  1. Zamawiający zastrzega sobie możliwość unieważnienia postępowania lub wycofania określonych pozycji, usług, zakresu z zapytania bez podania przyczyny na każdym etapie postępowania bez możliwości żądania odszkodowania przez Uczestników postępowania – Wykonawców.
  2. W toku badania i oceny ofert zamawiający może żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert. Niedopuszczalne jest prowadzenie między zamawiającym, a wykonawcą negocjacji dotyczących złożonej oferty oraz dokonywanie jakiejkolwiek zmiany w jej treści.
  3. Zamawiający poprawia w ofercie:

1) oczywiste omyłki pisarskie;

2) oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek

3) inne omyłki polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujące istotnych zmian w treści oferty - niezwłocznie zawiadamiając o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona.

 

 

21  października 2020 r.                                                        (-) Katarzyna Karkos

dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 1

w Zubrzycy Górnej

Podpis Zamawiającego

 

        

Załącznik nr 1

FORMULARZ OFERTOWY

Przygotowywanie, dostawa i podawanie posiłków (II danie) dla dzieci w wieku 3-6 lat z oddziałów przedszkolnych, uczniów w wieku 7-15 lat uczęszczających do Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej oraz nauczycieli i pracowników Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej.

Zamawiający:

Szkoła Podstawowa Nr 1 w Zubrzycy Górnej

34-484 Zubrzyca Górna 43

Nawiązując do zapytania ofertowego skierowanego do nas przez Dyrektora Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej na „Przygotowywanie, dostawa i podawanie posiłków (II danie) dla dzieci w wieku 3-6 lat z oddziałów przedszkolnych, uczniów w wieku 7-15 lat uczęszczających do Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej oraz nauczycieli i pracowników Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej oferujemy wykonanie przedmiotu zamówienia za następującą cenę:

1.1. Dla dzieci 3- 6 lat oraz dla uczniów 7-15 lat, nauczycieli, pracowników:

  • · wartość netto: .......................... zł

 słownie: ............................................................................................................................

  • · podatek /.....%/: .......................... zł

 słownie: ............................................................................................................................

  • · wartość brutto: .......................... zł

słownie: ............................................................................................................................

  1. Deklaracja Wykonawcy

Niniejszym oświadczamy, że:

2.1. Zapoznaliśmy się w sposób wystarczający i konieczny ze szczegółowymi warunkami zawartymi w zapytaniu.

 2.2. Wyceniliśmy wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego wykonania zamówienia. 2.3. Zawarty w zapytaniu projekt umowy został przez nas zaakceptowany i zobowiązujemy się w przypadku wyboru naszej oferty do zawarcia umowy na wymienionych we wzorze umowy warunkach w miejscu i terminie wyznaczonym przez Zamawiającego.

2.4. Akceptujemy warunki płatności określone przez Zamawiającego w Istotnych postanowieniach umowy.

2.5. Termin końcowy realizacji zamówienia: Termin końcowy realizacji zamówienia określonego jako dostawy sukcesywne - od dnia 02.11.2020 r. do 18.12.2020 r.

2.6. Numer mojego konta bankowego:..................................................................................

2.7. Oświadczam że wszystkie zapisane strony mojej oferty wraz z załącznikami są ponumerowane i cała oferta składa się z ............. stron.

2.8. Oświadczam, że jesteśmy* /nie jesteśmy* płatnikiem podatku VAT od towarów i usług.

Miejscowość, dn.……….                                                                                                                                        ................................................

        podpis i pieczątka

upoważnionego   przedstawiciela Wykonawcy

Załącznik nr 2

 ...........................................

       (pieczątka firmy)

OŚWIADCZENIE

Przystępując do postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie zapytania ofertowego do 30.000 euro na

„Dostawa i podawanie posiłków (II danie) dla dzieci w wieku 3-6 lat z oddziałów przedszkolnych, uczniów w wieku 7-15 lat uczęszczających do Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej oraz nauczycieli, pracowników Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej”.

W imieniu reprezentowanej przeze mnie (nas) firmy oświadczam-oświadczamy * na dzień składania ofert, że:

spełniam/spełniamy* warunek dotyczący:

- kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów

- sytuacji ekonomicznej lub finansowej

- zdolności technicznej lub zawodowej

Prawdziwość powyższych danych potwierdzam własnoręcznym podpisem – potwierdzamy własnoręcznymi podpisami * świadom – świadomi *odpowiedzialności karnej z art. 297 Kodeksu Karnego

       ................................................              

         podpis i pieczątka                    

 upoważnionego przedstawiciela Wykonawcy

 *niepotrzebne skreślić

Załącznik nr 3

UMOWA NA USŁUGĘ CATERINGOWĄ NR …………

Zawarta w dniu ………………..

pomiędzy: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 a ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  • § 1
  1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług na rzecz Zamawiającego w zakresie usługi cateringowej pełnotacowej: Przygotowywanie, dostawa i podawanie posiłków (II danie) dla dzieci w wieku 3-6 lat z oddziałów przedszkolnych, dla uczniów w wieku 7-15 lat uczęszczających do Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej oraz nauczycieli i pracowników Szkoły Podstawowej Nr 1 w Zubrzycy Górnej.
  2. Posiłek stanowić będzie drugie danie obiadowe. Rozliczenie następować będzie za faktycznie dostarczone posiłki według podanej ceny. W przypadku wykonywania zmniejszonego zakresu usługi niż wskazany w przedmiocie zamówienia Wykonawcy nie przysługuje roszczenie o zlecenie niewykonanej części usługi.
  3. Termin końcowy realizacji zamówienia określonego w §1 pkt 1 - od dnia 02.11.2020 roku do dnia 18.12.2020 roku.
  4. Wykonawca będzie zobowiązany do sukcesywnego świadczenia usług w terminie wymienionym w ust. 3 z wyłączeniem dni wolnych od zajęć szkolnych.
  5. W przypadku przejścia szkoły na nauczanie zdalne/hybrydowe Zamawiający zastrzega sobie prawo wstrzymania natychmiastowo dostaw posiłków i przekaże stosowne informacje Wykonawcy. Za niezrealizowane zamówienia Wykonawca nie będzie pobierał opłaty.
  • § 2
  1. Miejsce realizacji umowy: Szkoła Podstawowa Nr 1 w Zubrzycy Górnej, 34- 484 Zubrzyca Górna 43.
  2. Godzina dostawy obiadu: 10:30
  3. Obiady będą dostarczane w opakowaniach jednorazowego użytku typu menubox.
  4. Transport będzie dokonywany samochodem do tego celu przeznaczonego oraz w termosach zbiorczych.
  5. Menu będzie przedstawiane do 28 każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym wydawane są posiłki i wymaga akceptacji przez strony.
  • § 3
  1. Wykonawca zobowiązuje się świadczyć usługi będące przedmiotem niniejszej umowy, które będą spełniać następujące parametry:
  2. a) Posiłki - obiady przygotowywane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych wykonanych z tworzywa i zabezpieczających posiłki przed wylaniem, oraz schłodzeniem w szczególności w termosach wieloskładnikowych wypełnionych pojemnikami, które występują w różnej konfiguracji zapewniających dostarczenie na salę.
  3. b) Brudne termosy nie mogą zostać w placówce do dnia następnego.
  4. c) Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia wymaganych standardów sanitarno - epidemiologicznych.
  5. d) Dystrybucja posiłków z miejsca produkcji (przygotowania) bezpośrednio do wydawalni Zamawiającego realizowana będzie przez Wykonawcę oraz na jego koszt.
  6. e) Transport posiłków do wydawalni Zamawiającego powinien odbywać się z zapewnieniem właściwej ochrony i temperatury, środkami transportu przystosowanymi do przewozu tego typu ładunków.
  7. f) Środki transportu żywności powinny posiadać atesty PZH.
  8. g) Odkładanie prób żywności odbywać się będzie u dostawcy posiłków - Wykonawcy.
  9. Zasady przygotowywania posiłków:
  10. a) Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 r. poz. 1154) oraz polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym (3-6 lat) i szkolnym (7-15 lat) jak również Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016 (opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia).
  11. b) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i z bezpieczeństwem zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego.
  12. c) Posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej.
  13. d) Personel Wykonawcy winien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia.
  14. e) Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym.
  15. f) Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów własnych.
  16. g) Wykonawca wydawać będzie posiłki w naczyniach jednorazowych.
  17. h) Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dzieci w wieku 3- 6 lat i 7-15 lat przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez ich urozmaicenie.
  18. i) Informacja o diecie dziecka zostanie przekazana dietetyczce Wykonawcy pisemnie w momencie uzyskania informacji od rodzica, w trakcie roku szkolnego najpóźniej na jeden dzień przed podaniem posiłku.
  • § 4
  1. Strony ustalają, że ilość zamawianych posiłków może ulec zmianie w razie zmniejszenia się lub zwiększenia liczby osób korzystających z wyżywienia - zamówienie będzie realizowane wg potrzeb Zamawiającego.
  2. Strony ustalają, iż cena dziennego wyżywienia jednego dziecka/osoby dorosłej będzie wynosiła:
  3. Dla dzieci 3- 6 lat, uczniów w wieku 7-15 lat, nauczycieli i pracowników:
  • · wartość netto: ….. zł
  • · podatek ( ……… %): ….. zł
  • · wartość brutto: ….. zł

słownie: ………………..  złote …………………… groszy

zgodnie z Formularzem ofertowym Wykonawcy stanowiącym Załącznik nr 1 do zapytania ofertowego Nr 12/2020.

  1. Wynagrodzenie wypłacone Wykonawcy będzie wynikało z ilości faktycznie dostarczonych posiłków i ceny jednego posiłku (jako iloczyn tych liczb).
  2. Strony ustalają miesięczny okres rozliczeń za usługę cateringową, o której mowa w § 1. 5. Rozliczenie usługi następować będzie miesięcznie do 5 dnia następnego miesiąca za miesiąc poprzedni.
  3. Zapłata należności nastąpi na podstawie wystawionych przez wykonawcę faktur VAT na podstawie zbiorczego miesięcznego dowodu dostawy dostarczonego przez Wykonawcę.
  4. Faktury na ilość dostarczanego zamówienia będą wystawiane następująco:

- Nabywca: Gmina Jabłonka, ul. 3 Maja 1, 34-480 Jabłonka, NIP: 735-28-56-459

 - Odbiorca: Szkoła Podstawowa Nr 1 w Zubrzycy Górnej, 34-484 Zubrzyca Górna 43.

  1. Płatności następować będą na rachunek Wykonawcy w terminie 14 dni od dnia doręczenia Zamawiającemu prawidłowo wystawionej przez Zamawiającego faktury VAT.
  2. Za datę zapłaty uważa się dzień obciążenia rachunku Zamawiającego.
  • § 5

W razie powstania sporu na tle wykonania umowy ewentualne spory rozstrzygać będzie Sąd właściwy dla siedziby Zamawiającego.

  • § 6
  1. Umowa może zostać rozwiązania w każdym czasie, w drodze porozumienia, zgodnie z wolą Stron.
  2. Zamawiający jest uprawniony do rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym w przypadku, gdy Wykonawca rażąco i uporczywie narusza postanowienia niniejszej umowy lub nie wywiązuje się z postanowień objętych niniejszą umową.
  3. Jakość usług świadczonych przez Wykonawcę odbiega od powszechnie przyjętych norm jakościowych.
  4. W przypadkach rozwiązania umowy w trakcie jej obowiązywania Wykonawca może żądać wyłącznie wynagrodzenia za zrealizowaną część usługi cateringowej do dnia rozwiązania umowy.
  • § 7

 Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

ZAMAWIAJĄCY:                                                                                     WYKONAWCA: